Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Metropol İstanbul A2 blok 2E/322 ATAŞEHİR / İSTANBUL
Türkiye ağaç türleri bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Topraklarımızda en yaygın şekilde yetişen ağaç türleri ve özellikleri ise şöyle…
Boyu 20 ila 30 metreye kadar uzayabilen ıhlamur ağacı Marmara, batı Karadeniz, kuzey Anadolu ve Orta Toroslarda yetişiyor. Sarkık bir şekilde açan çiçekleri kendine has bir kokuya sahip olur. Bu çiçekler haziran ile temmuz ayı arasında kurutulur ve içecek olarak değerlendirilir. Ağacın beyaz ve hafif bir odun vermesi doğramacılıkta yaygın şekilde kullanılmasını sağlar.
Özellikle suya yakın yerlerde çok çabuk yetişen kavak ağacı kibrit ve mobilya yapımında en sık kullanılan ağaçların başında geliyor. Ak kavak, kara kavak, fırat kavağı, titrek kavak, boz kavak şeklinde farklı türleri bulunan kavak ağacı Türkiye'nin hemen her yerinde yetiştiriliyor.
Ülkemizde çınar ağacının sadece tek bir türü yetişiyor. Doğu çınarı olarak adlandırılan bu ağaç kalın bir gövdeye ve uzun bir boya sahip oluyor. Mobilya yapımının yanı sıra parke yapımında ve mürekkep yapımında daha çınar ağacından faydalanılıyor. Çınar ağacının boyu ihtiyaçlarının karşılanması durumunda 50 metreye kadar ulaşabiliyor.
100'den fazla türü bulunan çam ağacı özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yoğun bir şekilde yetişiyor. Ülkemizde en çok sarı çam olarak adlandırılan türe rastlayabilirsiniz. Tropik ve dağlık bölgelerde yetişen çam ağacı yeşil yapraklarını kaybetmiyor. Kereste, kağıt hamuru, parfüm üretiminde çam ağacından faydalanılır.
Yaz kış yaprak dökmeyen türleri de olan meşe ağacı kerestesi en dayanıklı ağaç türlerinden biridir. Özellikle Trakya ve Marmara’da yoğun bir şekilde yetişen meşe ağacının uzunluğu 25 metreye kadar gövde genişliği de 2 metreye kadar uzayabiliyor. Ülkemizde meşe ağacı türlerinden sadece 18’i yetişiyor.
Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yoğun bir şekilde yetişen zeytin ağacının boyu 10 metre ile 20 metre arasında değişebiliyor. Son derece uzun ömürlü bir ağaç olan zeytin ağacı 2000 yıl yaşayabiliyor. Zeytin ağaçları gövdesinden ziyade verdiği zeytinler nedeniyle yetiştirildiği için mobilyacılık sektöründe çok yoğun bir şekilde kullanılmıyor.
Kerestesi son derece kaliteli olduğu için bu alanda sıklıkla tercih edilen gürgen ağacı özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yoğun bir şekilde yetiştiriliyor. Kurak ve kötü topraklarda bile yetişebilen gürgen ağacının kerestesi sağlam ve uzun ömürlüdür. Bu nedenle mobilya yapımında büyük bir ilgi görüyor.
Yapraklarını döken bir orman ağacı olan kayın ağacı mobilyadan arabaya, parke yapımından ayakkabı kalıbı ve sandal yapımına kadar pek çok alanda kullanılabiliyor.